STALL BRUNES

Stall Brunes drives av Ellen Brunes og Enar Tollig på Lilla Hjällö, straks utenfor Hjo i Sverige. Virksomheten består hovedsakelig av utdannelse av unghester og  trening av ryttere, samt eget oppdrett av ridehest. Ellen er utdannet C-trener i sprang og feltritt og eksaminert unghesttrener. Ellen er ranket som nr. 7 på «Topp-50-listan» over de beste trenerne i Sverige. Som rytter har hun internasjonale resultater i både sprang og feltritt.

Enar utdanner seg som veterinær i Uppsala. Han er konkurranserytter og har resultater på både i sprang og feltritt, bl.a. Svensk Mester som Young Rider i Feltritt.

Vårt samarbeid med Stall Brunes oppstod for ca. fem år siden. Da fikk vi et tips av en bekjent (Rakel Sekenes fra Molde) som har flere års erfaring med hest fra Sverige. Vi trengte en rytter til Löjtnantshjärta og Rakel mente at Ellen var en kandidat som kunne passe. Rakel hadde rett og etter at Ellen hadde prøveridd Löjtnantshjärta var vi ikke i tvil. Det var helt enkelt «perfect match” og heldigvis for oss ønsket også Ellen å ha hingsten i trening.
Samarbeidet mellom Ellen og Löjtnantshjärta viste seg raskt å være vellykket, og har bl.a. resultert i to seire i Falsterbo Hunting 2005 og 2006 som var en fantastisk opplevelse for oss, samt seier og plasseringer i 1,40 m og plasseringer i 1,50 m sprang på nasjonalt nivå i Sverige.

Så fornøyd med jobben Ellen gjorde var vi at også Löjtnantshjärtas sønn Lt Lionheart ble sendt til Ellen. Da var Lionheart 4 år og ca. et halvt år etter viste Ellen hingsten på Kvalitetstävlan for 4-åringer på Strömsholm med 115 startende. Lionheart gjorde det så bra og  ble blant de 10 beste i gangartsprøven. Lionheart måtte imidlertid starte utenom konkurranse pga. norsk stambokføring. Dersom Svensk Avlsforening hadde godkjent Norsk Stambok hadde Lionheart vært kvalifisert til den prestisjefylte Riksfinalen.

I løpet av neste sesong red Ellen Lionheart bl.a. til seier i Norsk Breeders Trophy for 5-åringer i feltritt. Etter hvert viste det seg at hingsten utviklet seg veldig bra i dressur og Ellen anbefalte oss å satse på denne grenen under 6-årssesongen. Lionheart vant flere Middels Unghestklasser med bl.a. 81% og 70% og kvalifiserte seg raskt til Scandinavian Open i Falsterbo Horse Show 2006. På slutten av 6-årssesongen kom Lionheart tilbake til Norge.

Vi så raskt hvor dyktig Ellen og Enar var med unghester, og har derfor i løpet av disse årene formidlet mellom 30 – 40 hester fra Norge til inn- og tilridning  hos dem. Vi har flere sesonger organisert en lastebil med 5-6 hester, hvor 3-åringene blir innridd på våren og går deretter på beite i Sverige og rides igjen et par måneder før en eventuell 3-årstest på høsten.

I tillegg har Ellen kjøpt to av Lionhearts helsøsken, Lt Zarena og Lt Modesty. Dessuten er det solgt flere norskeide hester i Sverige som har vært i ridning på Stall Brunes.

Stall Brunes:   www.tranarportalen.se